2015.12.28. 15:12, eletstilus
Véget ért a karácsonyi sütés-főzés, nagycsaládi eszem-iszom. Ez a szeretet ünnepe, jönnek a gyerekek, az unokák, s bizony az anyukák és nagymamák kitesznek magukért, nem ritkán túlméretezve a létszámot és az igényeket.
Nem gondolunk azonban bele, hogy a szeretet jegyében milyen veszélyhelyzeteket idézünk elő, és nem ritkán a szeretteink ételmérgezések áldozataivá is válhatnak, aminek okozóját sokszor igen nehéz beazonosítani.
VIGYÁZZUNK A MEGMARADT FINOMSÁGOKKAL!
Nem szeretjük kidobni az ételt. Nemcsak dühítő és környezetszennyező, de drága is. Ráadásul maradékokat csipegetni, nassolgatni, kicsit tova-lopni a karácsony hangulatát jól eső érzés, de ha nem akarunk másnap kellemetlenül émelyegni, akkor érdemes betartani néhány élelmiszer-biztonsági előírást.
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) tájékoztatója szerint az ételmérgezés vagy ételfertőzés jellemző tünetei: "Hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, gyakran hőemelkedés, láz. A tünetek a fogyasztást követő 2 órától 2-3 napig terjedő időszakban jelentkeznek. Tudni kell, hogy egészséges felnőtt többnyire tünetek nélkül, vagy csak enyhe hasi panaszokkal vészeli át a megbetegedést, csecsemők, kisgyerekek, várandós édesanyák, idősek vagy beteg emberek esetében azonban súlyos következményekkel járhat a szennyezett étel fogyasztása."
Sokszor rá sem jövünk, hogy a kellemetlen közérzetért vagy a hőemelkedésért az ünnepről maradt finomság a felelős. Különösen azért nem, mert a fertőzött étel gyakran sem látványban, sem szagban, sem ízben nem különbözik a frisstől.
Az érdekes az, hogy a készételek hűtés nélkül maximum két órán át maradnak biztonságosak. Ezt az ajánlást pedig nem egy túlóvatoskodó tisztaságmániás tette, ebben az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA), az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) és a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is egyetért vele.
Gyomorkímélő szabályok:
Az EUFIC lakossági tájékoztatóban hívja fel a figyelmet arra, hogy mindig tiszta eszközökkel és tiszta kézzel nyúljunk az ételhez. A húsból már tálaláskor távolítsuk el a csontokat, és így is pakoljuk el a hűtőbe (ezt például rántott csirkecombbal nem praktikus megoldani, de az úgyis csak frissen jó.) A vacsora maradékát mindig tegyük tiszta, új tárolóedénybe (ne azt a lábost használjuk, amiben főztük), lehetőleg kis adagokban, körülbelül 5 centi mély edényekbe, hogy minél gyorsabban kihűljön az étel. Felesleges egyébként megvárni, hogy szobahőmérsékleten kihűljön a koszt, a modern hűtőknek már nem lesz bajuk, de arra nem árt figyelni, hogy a langyos étel körül lehetőleg ne legyen más a hűtőben. A kész ételeket az EUFIC szerint érdemes két napon belül elfogyasztani.
Tehát nagyon fontos, hogy az elkészült ételeket legfeljebb egy-két órát tároljuk szobahőmérsékleten, majd amint lehetséges, tegyük be a hűtőbe. Ha több ideig állt az étel a konyhában (főleg, ha az majonézes vagy tejszínes) már ne együk meg még akkor sem, ha jól néz ki. Ha tárolni szeretnénk, vagy a maradékot később elfogyasztani, akkor amint a hőmérséklete engedi, azonnal tegyük be a hűtőszekrénybe, vagy más hideg helyre!
Meddig tárolhatók:
Húsfélék:
Friss hal, tengeri gyümölcsök - hűtőben: 1 nap, fagyasztóban: 2-3 hónap
Darált hús - hűtőben: 1 nap, fagyasztóban: 4-6 hónap
Friss baromfi - hűtőben: 1-2 nap, fagyasztóban: 6 hónap
Felvágottak, virsli - hűtőben: 1-2 nap, fagyasztóban: 1-2 hónap
Belsőségek - hűtőben: 1-2 nap, fagyasztóban: 3-4 hónap
Fasírt, főtt vagy sült hal - hűtőben: 1-2 nap, fagyasztóban: 3 hónap
Egyéb húsfélék - hűtőben: 3-4 nap, fagyasztóban 6-8 hónap
Főtt vagy sült húsok - hűtőben: 4-5 nap, fagyasztóban 3 hónap
Szalonna (bacon) - hűtőben:7 nap, fagyasztóban: 1 hónap
Tej és tejtermékek:
Friss tej, tejszín - hűtőben: 2-3 nap, ne fagyassza
Tejföl, lágy sajtok, túró - hűtőben:4-5 nap, ne fagyassza
Zöldség és gyümölcs:
Gomba - hűtőben: 1-2 nap, fagyasztóban: 6-8 hónap
Lágy gyümölcsök (málna, eper, stb) - hűtőben: 2-3 nap, fagyasztóban 8-12 hónap
Zöldségek - hűtőben: 7-14 nap, fagyasztóban 8-12 hónap
Gyümölcs- és zöldségkonzerv, kinyitás után - hűtőben: 2-3 nap, ne fagyassza
Egyéb:
Tojás - hűtőben: 4-5 hét, fagyasztóban 10 hónap (felverve vagy szétválasztva a fehérjét és sárgáját fagyassza)
Krémes sütemény, tojással készült krémek - hűtőben: 1-2 nap, ne fagyassza
Levesek - hűtőben: 3-4 nap, fagyasztóban: 3-5 hónap (tiszta húsleves kivételével inkább ne fagyassza)
FONTOS, hogy a fenti határidők csak akkor érvényesek, ha az ételeink időben bekerülnek a hűtőbe!
Forrás:
origo.hu,
hirmagazin.hu,
OETI, Nébih,